Griekenland is één van die landen waar je nooit genoeg van krijgt. Met duizenden kleine eilanden en het prachtige vasteland is het een fantastische bestemming waar je keer op keer naartoe zou willen. Vooral de (meer dan 6000) Griekse eilanden zijn enorm populair. En er is geen betere manier om de mooiste van hen te ontdekken, dan door te eilandhoppen. 

Of je nu op zoek bent naar afgelegen stranden, oude steden, watersporten, wandelgebieden of bruisende badplaatsen; de Griekse eilanden hebben stuk voor stuk hun eigen charme. Het is echter wel een goed idee om je, voor je eilandhop avontuur, goed te laten informeren over hoe dit nu precies in zijn werk gaat. Op deze manier kun je namelijk optimaal genieten van de Griekse eilanden! Om je op weg te helpen, hebben we een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet.

Kies één eilandketen om te bezoeken

Met al die duizenden eilanden is het natuurlijk onmogelijk om ze allemaal te bezoeken. In plaats daarvan zul je een keuze moeten maken. We raden je aan om bij voorkeur voor eilanden te kiezen die zich in dezelfde eilandengroep bevinden, afhankelijk van hoeveel tijd je hebt.

De Griekse eilanden zijn gegroepeerd in zes clusters: de Cycladen, de Dodekanesos, de Sporaden, de Sardonische eilanden, de Ionische eilanden en de eilanden in de Noord-Egeïsche Zee. Lees je een beetje in deze groepen in, beslis welke je het meest aanspreekt en kies vervolgens een aantal eilanden uit deze groep.

Genieten tijdens een georganiseerde vakantie naar de Griekse eilanden? Boek last minute reizen naar Griekenland met FTI en wees gegarandeerd van de beste deals!

Ken de dienstregelingen van de veerboten

Als je eenmaal hebt besloten welke Griekse eilanden je wil bezoeken, kun je gaan beginnen met het plannen van je route. Bepaalde eilanden zijn bereikbaar met het vliegtuig zoals Mikonos, Santorini, Lefkada, Corfu en enkele andere. De meeste zijn echter alleen per veerboot te bereiken (of met één of meerdere tussenstops).

Van eind mei tot begin oktober zijn er veerverbindingen mogelijk tussen de meeste eilanden die tot één eilandengroep behoren. Het is goed om vooraf op te zoeken hoe deze dienstregelingen eruit zien. De veerboot naar onbekende(re) eilanden gaat soms namelijk maar één keer in de week. Er is bovendien een verscheidenheid aan verschillende veerbootmaatschappijen waar prijzen en dienstregelingen nogal kunnen variëren. 

Boek je accommodaties van tevoren

As je gaat eilandhoppen in Griekenland doe je er goed aan om je accommodaties op voorhand vast te leggen. Tijdens het hoogseizoen zijn deze namelijk meestal zo’n vier tot acht maanden van tevoren volgeboekt. Wil je dus in mooie, betaalbare hotels of appartementen verblijven? Dan kun je het beste al een aantal maanden voor je vakantie beginnen met zoeken.

Kijk echter altijd of je accommodaties kunt boeken die nog kosteloos geannuleerd kunnen worden. Op deze manier behoud je toch nog je vrijheid om te gaan en staan waar je wil.

TIP: dit zijn de beste tips om goedkoop te reizen in 2022

Ken je budget

Als je niet al te duur uit wil zijn tijdens het eilandhoppen in Griekenland, is het verstandig om vooraf te bepalen wat je budget is en waaraan je dit wil uitgeven. Zo kun je niet alleen veel geld besparen door je accommodatie op tijd te boeken en veerdiensten met elkaar te vergelijken, maar ook door te reizen tijdens de meest gunstige maanden. De duurste tijd is tijdens het hoogseizoen, van half mei tot augustus. Je kunt veel beter september of begin mei kiezen, zodat je overal kunt profiteren van goedkopere tarieven. 

Onthoud: als je ervoor kiest om volledig buiten het seizoen te gaan, zul je overal een unieke, authentieke ervaring hebben tegen een goede prijs-kwaliteitverhouding. Maar daar staat tegenover dat je je reis nóg beter zal moeten plannen. Sommige hotels sluiten namelijk buiten het hoogseizoen en veerboten varen minder vaak.

Met deze tips in je broekzak kan er niets meer mis gaan. Start vandaag nog met je planning voor een bezoek aan de geweldige Griekse eilanden!