Als we het over droomreizen hebben dan is een fietsreis misschien niet het eerste waar je aan denkt. Bij een droomreis zie je jezelf wellicht eerder met je billen in een hangmat op een hagelwit strand en een kokosnoot in je hand. Echter, er valt heel wat te zeggen voor een fietsdroomvakantie. Het is een heel speciale en avontuurlijke manier van reizen, die je zeker bij zal blijven. Wij hebben hier ter inspiratie vier van de mooiste fietsroutes ter wereld voor je! 

De mooiste fietsroute van Japan: Shimanami Kaido

Deze route van 78 kilometer lang loopt van het grootste Japanse eiland Honshu naar het eiland Shikoku, waarbij je onderweg nog zes verschillende eilanden aandoet. De route is geopend in 1999, dus de bruggen die je tegenkomt zijn modern en aantrekkelijk, de route wordt uitstekend onderhouden en is goed bewegwijzerd. Onderweg kun je volop genieten van de prachtige en veelzijdige Japanse natuur. Je zult veel vergezichten tegenkomen over de Japanse Binnenzee met haar 3000 eilanden en je komt door schattige Japanse eilanddorpjes. 


Van kust naar kust in Canada: The Great Trail

Van een relatief korte Japanse route naar waarschijnlijk de langste aaneengesloten fietsroute ter wereld: The Great Trail. In totaal is de route 24 duizend kilometer lang en in totaal komt je langs maar liefst 1500 plaatsen. De route is in 2017 afgerond ter ere van de 150ste verjaardag van Canada. Via een app die speciaal voor deze route is gemaakt kun je jouw eigen route makkelijk uitstippelen. Ervaar de echte, indrukwekkende Canadese wildernis. Je moet wel van avontuur houden en vergeet de berenspray niet: je kan zomaar oog in oog staan met een grizzly. 

Dichterbij huis, maar niet minder indrukwekkend: Noordzeeroute 

Een rondje rond de Noordzee, nou ja rondje. Zeg maar gerust ‘ronde’. Een 6666 km fietsroute is niet voor de poes en voor echte waterliefhebbers! Waar de zee een constante factor is, is de route zelf heel afwisselend. Soms platte dijken, die je vooral tegenkomt in Nederland, Duitsland en Denemarken en soms grillige klimmetjes die je dan weer gaat meemaken in Schotland, Noorwegen en Zweden. Je kunt uiteraard de hele route afleggen, of alleen de stukken die jou het mooist lijken! 


Van de Dode Zee naar de Rode Zee: dwars door Jordanië 

Een epische route voor de echte avonturiers, van bijbelse proporties. Je begint hoog bij Mount Nebo voordat je afdaalt in het ‘beloofde land’ richting Dode Zee: het diepste punt ter wereld op maar liefst 400 meter onder de zeespiegel! De route is 388 km lang en neemt je mee door de prachtige woestijn, voert je langs bijzondere steden als Petra en andere historische bezienswaardigheden. De tocht door de droge woestijn sluit je natuurlijk af met een duik in de Rode Zee. 

De juiste fiets voor op reis 

Voor je aan zo’n uitdagende route begint is een van de belangrijkste dingen: je vervoersmiddel. Kies de juiste fiets voor je reis. Populaire fietsen voor dit soort routes zijn trekking-/mountainbikes, maar bijvoorbeeld elektrische fietsen zijn ook zeer geschikt voor fietsreizen als deze. Een goede elektrische fiets zorgt voor een ergonomische houding en hij geeft je af en toe de extra ondersteuning die je wel kunt gebruiken op zo’n avontuurlijke, lange tocht.