Gambia

Wisten jullie al dat deze populaire vakantiebestemming het kleinste land van Afrika is? Vooral als het winter is in ons kikkerlandje, is Gambia een perfecte bestemming om vakantie te vieren! Gambia heeft ook vele bezienswaardigheden die echt de moeite waard zijn. Bezoek bijvoorbeeld het nationale museum van Gambia, het James Island of Paradise Beach! Willen jullie weten welke bezienswaardigheden en plekken jullie écht moeten bezoeken? Lees dan verder!

Albert Market

Houd jij van marktjes bezoeken tijdens je vakantie? Bezoek dan zeker eens de Albert Market! Gambia heeft meer verschillende soorten markten waar jullie heerlijk kunnen shoppen voor verse groenten, specerijen en fruit. Maar ook Afrikaanse beeldjes, stoffen en verschillende houtwerken kun je er vinden! Deze markt is wel heel groot, waardoor het handiger is als jullie hier met een gids heengaan. Sommige paden van de markt zijn erg smal en je kan er al snel verdwalen… Dat is natuurlijk niet de bedoeling! Let dus goed op waar je bent en welk pad je bent ingeslagen. Twee belangrijke tips die wij jullie wel willen meegeven als jullie deze en/of andere markten willen bezoeken:

  1. Let goed op wat je koopt! Veel groenten en fruit liggen al een hele tijd in de warme zon te branden, waardoor het bedekt is met vliegjes. Wij kunnen hier vaak niet zo goed tegen omdat wij het niet gewend zijn deze producten zo te eten.
  2. Vraag eerst netjes of je foto’s mag maken van de producten. De verkopers stellen het niet echt op prijs als jullie klakkeloos foto’s maken van hun spullen. Vaak als je ze een kleine fooi geeft, vinden ze het prima dat je wat kiekjes maakt!

National Museum of Gambia

Het Nationale Museum van Gambia staat in de hoofdstad van het land, Banjul. In dit museum kunnen jullie details vinden over de geschiedenis van Gambia, zoals bijvoorbeeld de slavernij, verschillende muziekinstrumenten en traditionele stukken van kleding. Het museum bestaat al sinds 1985 en is geopend op de 20e verjaardag van de onafhankelijkheidsviering. Het is toegestaan in dit museum om foto’s te maken, zodat jullie er later nog eens naar kunnen kijken… Wat een geweldige ervaring zullen jullie hier opdoen!

Praktische tips voor een droomvakantie naar Gambia

Beste reistijd: in principe het hele jaar door, maar de beste prijzen en het beste klimaat in het najaar en voorjaar
Klimaat: tussen 18 en 34 graden
Tijdverschil: zomertijd -2 uur, wintertijd -1 uur
Vaccinatie: ggdreisvaccinaties.nl 
Reisdocumenten
: rijksoverheid.nl
Aanbiedingen: vakantiedealz.nl
Meer tips: hier

Steencirkels van Senegambia

In Senegal en boven de Gambiarivier bevinden zich de steencirkels. Een cirkel bestaat uit tien tot twintig grote stenen die wel 2 meter hoog kunnen zijn! Steencirkels zijn ook in andere landen te vinden, maar nergens zo uitgebreid als in Gambia… De betekenis van deze cirkels is nog niet precies bekend. Men denkt dat de steencirkels grafmonumenten zijn geweest en dat je kunt zien aan de vorm van de cirkel hoe deze persoon is overleden. Ook gelooft de lokale bevolking dat je een wens mag doen wanneer je een kleinere steen op één van de steencirkels legt.

Paradise Beach

Één van de mooiste stranden van Gambia is Sanyang Beach, ook wel Paradise Beach genoemd! Dit strand ligt wel afgelegen van de bewoonde wereld, waardoor jullie er wel wat tijd voor moeten nemen. Maar als jullie eenmaal het prachtige, brede, witte strand zien kunnen jullie heerlijk neerploffen op de ligbedjes en genieten van de Gambiaanse zon! Jullie vinden hier gekleurde hutjes, rieten parasols, ontelbare palmbomen en een heerlijke sfeer!

James Island / Kunta Kinteh Island

Het James Island, wat tegenwoordig het Kunta Kinteh Island heet, is helaas een trieste periode uit de geschiedenis van Afrika… Voordat de slaven via de Gambia rivier naar Amerika werden vervoerd hadden ze een tussenstop op James Island, waar ze een tijdje verbleven. Er wordt geschat dat tussen de 10 en 30 miljoen slaven vanaf dit eiland naar de nieuwe wereld zijn gebracht, dit kun je bijna niet voorstellen. Een deel van het eiland is ook verdwenen in de rivier en helaas is er ook niet veel meer over van het fort.

Kachikally Crocodile Pool

De Kachikally Crocodile Pool is een andere bijzondere bezienswaardigheid die jullie moeten hebben bezocht. Voor veel mensen uit Gambia is deze Crocodile Pool een heilige plek en zou het problemen doen oplossen. Er komen bijvoorbeeld vrouwen naar de Crocodile Pool om met het water te douchen waardoor hun vruchtbaarheidsproblemen verdwijnen. De krokodillen die hier leven worden met vis gevoerd, waardoor ze tam zijn geworden. Sommige krokodillen kunnen zelfs met de hand worden aangeraakt… De verzorgers van deze visetende bewoners weten welke krokodillen kunnen worden aangeraakt of niet. Dus doe dit nooit op eigen initiatief!

Wide open walls

De laatste bezienswaardigheid die jullie zeker niet mogen missen, is de wide open walls! Dit project is opgezet door Lawrence Williams in 2009. Het idee erachter is om kunstenaars naar de dorpjes te halen en prachtige muurschilderingen te laten maken. Als dank mogen de kunstenaars verblijven in de Eco Lodge van Williams. Het doel van dit liefdadigheidsproject is om de gemeenschap te steunen, omdat er heel veel toeristen op deze kunstwerken af komen. Eenmaal aangekomen in één van de dorpjes willen de lokale kinderen jullie graag meenemen langs de muurschilderingen. Een geweldige ervaring is dit!